IdeaStructurassa on työskennellyt tänäkin kesänä 16 kesäharjoittelijaa

Meillä Idiksessä on panostettu aina kesäharjoittelijoiden palkkaamiseen. ”Olen todella tyytyväinen ja iloinen, kun Idis on voinut tarjota rakennusalalla pidempään jatkuneista haasteellisista ajoista huolimatta tänäkin vuonna näin monelle opiskelijalle harjoittelupaikan. Ja mikä tärkeintä, harjoittelijat ovat kertoneet päässeensä tekemään töitä, eikä kenenkään ole tarvinnut istua tyhjänpanttina peukaloita pyörittäen”, Jyrki Jalli, IdeaStructuran toimitusjohtaja sanoo.

Tuula Ruosteenojalle kesä IdeaStructuran Helsingin toimistossa on ollut hänen ensimmäinen Idis-kesänsä. Ennen harjoittelujakson alkua Tuula teki Idiksessä opinnäytetyötään. Aihe valikoitui yhdessä Antti Nurmen kanssa; Antti toimii IdeaStructuran uudisrakennuspuolen liiketoimintajohtajana.

Työmaaliimaus rakenteellisissa puuliitoksissa -opinnäytetyö valmistui tänä keväänä, kuten myös Tuula, joka sai rakennusinsinöörin paperit Metropolia ammattikorkeakoulusta toukokuussa.

Tuula kertoo viihtyneensä Idiksessä erinomaisesti. ”Olen päässyt laskemaan, piirtämään ja mallintamaan. Eikä minua ole jätetty yksin kysymyksineni. Minua on neuvottu kärsivällisesti, mistä rakennesuunnittelijan alkuna olen ollut tietenkin hyvin kiitollinen. Istuimme Reza Nabizadan kanssa vieretysten, mikä oli sekin ihana asia: Reza on minulle vanha tuttu, kurssikaverini Metropoliasta”, avustavana rakennesuunnittelijana toiminut Tuula kertoo.

Tuula – haluaisitko tulla uudestaan Idikseen kesäharjoittelijaksi?

Selvitetäänpä asia ja soitetaan Tuulalle, joka on juuri aloittanut rakennustekniikan maisterivaiheen opinnot Aalto-yliopistossa ja kysytään hänen kuulumisiaan ja sitä, tulisiko Tuula ensi kesänä uudestaan harjoittelijaksi Idikseen.

”Hyvää kuuluu, olen nyt yliopistolla Otaniemessä. Orientaatioviikostakin on jo hyvä tovi ja opinnot ovat käynnistyneet mukavasti. Tulisin todella mielelläni ensi kesänä Idikseen. Jätin tavaroitanikin vaatekaappiin ja työpöytäni ”asutun” näköiseksi”, Tuula vastaa nauraen.

Kesäharjoittelijana Tampereella

Matti Luotamolle ja Rasmus Törröselle kesä Tampereen toimistolla on molempien ensimmäinen, ja  Janne Hyttiselle jo kolmas sellainen.

Matti on ennättänyt palata Tampereen yliopistolle maisterivaiheessa olevien rakennustekniikan opintojensa pariin, mutta yritetään tavoittaa hänet sähköpostitse kysymyksinemme. ”Viihdyin Idiksellä hyvin; työtehtävien monipuolisuus yllätti positiivisesti. Pääsin tekemään korjaussuunnittelua ja avustavia kuntotutkijan tehtäviä! Tutuiksi tulivat niin Autocad kuin ryömintätilatkin”, Matti kertoo sähköpostissaan.

Myös Janne on opiskellut Tampereen yliopistossa ja on valmistumassa rakennustekniikan diplomi-insinööriksi. Hänen pääaineensa on rakennesuunnittelu ja sivuaineensa korjausrakentaminen. Janne löytyy Tampereen toimistolta, jossa hän työstää diplomityötään. ”Olen saanut tehdä rakennesuunnittelua monenlaisissa kohteissa, etenkin korjauskohteissa, mutta myös satunnaisissa uudishankkeissa. Lisäksi olen päässyt mallintamaan ja elementtisuunnittelemaan”, Janne kertoo kesän työtehtävistään.

Miten olet viihtynyt Idiksessä? ”Tosi hyvin, toimiston porukan kanssa on ollut kiva tehdä töitä”, Janne sanoo.

Kesäharjoittelijasta vakituiseksi työntekijäksi

Rasmus on opiskellut Tampereen yliopistolla ja ennättänyt jo valmistuakin DI:ksi joulukuussa 2023. Hänen pääaineensa oli rakennesuunnittelu ja sivuaineensa korjausrakentaminen. Diplomityön aiheena oli Vähähiilinen betoni asuinrakennuksen hiilijalanjäljen pienentämisen keinona ja sen vaikutukset kustannuksiin, sangen aktuelli ja tärkeä aihe siis.

Rasmus kuuli Idiksestä ensimmäisen kerran Rakennusalan Yritystapahtumassa (RAYT) yliopistolla. ”Otin nimen ylös ja huomasin vähän myöhemmin, että Idiksen Tampereen toimistolle haetaan kesäharjoittelijoita. Pääsin ilokseni kesäharjoittelijaksi ja aloitin työnteon huhtikuussa, mutta kerroin jo työhaastattelussa, että toiveenani olisi saada vakituinen työpaikka Idiksestä kesän jälkeen. Sain harjoittelujakson aikana kasvavissa määrin vastuuta, mistä olin tyytyväinen ja ilmeisesti myös Idis, koska minut vakinaistettiin”, Rasmus kertoo.

Rasmuksen työnkuva

”Olen päässyt tekemään monipuolisesti rakennesuunnittelijan ja kuntotutkijan työtehtäviä, kuten merkkiainekokeita, haitta-ainetutkimuksia ja kosteuskartoituksia, ja kirjoittanut edellä mainituista raportteja ja työohjeita. Lisäksi olen päässyt tekemään korjaus- ja muutossuunnitelmia muutamassa kohteessa, joten CAD-kuvien piirtäminen ja pienimuotoiset mitoitustehtävätkin ovat tulleet tutuiksi. Sisäilmaan liittyviä tutkimuksia, kuten painesuhteiden seurantaa ja sisäilman riskikartoituksia – niitäkin olen saanut tehdä”, Rasmus kertoo.

”Ja mikä parasta, olen viihtynyt Idiksessä todella hyvin ja olen tietenkin erittäin tyytyväinen, kun saan jatkaa Idiksessä; meillä on hyvä porukka ja työkaverit, jotka auttavat mielellään uransa alkumetreillä olevaa asiantuntijaa”, tyytyväinen Rasmus toteaa.

Kesäharjoittelijoita muillakin Idiksen paikkakunnilla

”Se, että meillä on toimistot paikkakunnilla, joissa koulutetaan tekniikan alan väkeä, näkyy positiivisesti hakijamäärässä, joka oli muuten tänäkin vuonna ennätyksellisen korkea. Olemme iloisia voidessamme tarjota harjoittelupaikkoja kaikista toimistoistamme. Pystyimme tarjoamaan Helsingissä 10 harjoittelijalle paikan, mutta myös Kokkolan, Savonlinnan ja Tampereen toimistoista harjoittelijat saivat paikkansa”, IdeaStructuran rekrytointiprosessista vastaavat, Essi Eräpolku ja Vilma Tolonen, kertovat.

Harjoittelijoiden kesäpäivä

Jo parina viime vuonna järjestetty harjoittelijoiden kesäpäivä on osoittautunut niin onnistuneeksi, että päivästä on päätetty tehdä traditio. Niinpä kauniina elokuisena perjantaina toimistolle saapui harjoittelijoita Idiksen muilta paikkakunnilta. Päivä sujui työtä tehden, toimiston väkeen ja tiloihin tutustuen. Iltapäivästä koko harjoittelijaporukka siirtyi konttorin vieressä olevaan seikkailupuiston radoille, joissa eteneminen pisteeltä toiselle tapahtuu vaijeriliukujen, trapetsien, köysisiltojen, kiipeilemisen, Tarzan-hyppyjen ja muiden tehtävien avulla.

Loppuillaksi harjoittelijat olivat varanneet itselleen Idiksen yläkerran saunatilat. ”Mahtavaa, että harjoittelijat kokoontuivat ja pääsivät tutustumaan toisiinsa, vaihtamaan kokemuksiaan. Arvostan kovasti viitseliäisyyttä, jota tuon tapahtuman järjestämisessä on vaadittu”, Jyrki toteaa.